NOS NieuwsAangepast

EU-label Westoever uitgesteld

De Europese Unie zet het labelen van producten uit de bezette Westelijke Jordaanoever even in de ijskast. De Israëlische krant Haaretz meldt dat dat gebeurt op verzoek van de Verenigde Staten.

De EU wil producten uit de nederzettingen gaan labelen. De consument kan dan zien of een product in bezet Palestijns gebied is gemaakt. Nu staat op veel van die producten 'Made in Israel'.

Brussel zou deze week met een concreet voorstel komen, meldt Haaretz. Maar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft gevraagd dat uit te stellen, tot in elk geval eind juni.

Irriteren

John Kerry probeert de vredesbesprekingen, die al jaren stilliggen, weer op gang te brengen. Sinds zijn bezoek aan Israël met president Obama dit voorjaar is er druk diplomatiek verkeer om de besprekingen nieuw leven in te blazen.

Kerry heeft de betrokken partijen daarom gevraagd zich te onthouden van acties die de ander irriteren. Zo heeft de Israëlische premier Netanyahu beloofd voorlopig geen nieuwe bouwplannen in de nederzettingen goed te keuren. De Palestijnse president Abbas heeft beloofd voorlopig niet naar het Internationaal Gerechtshof te gaan om de bezetting daar aanhangig te maken.

Nu blijkt dus dat ook Brussel de VS een belofte heeft gedaan. Volgens Amerikaanse diplomaten zou een Europees besluit om producten uit de nederzettingen te labelen de poging schaden om de vredesbesprekingen te hervatten. De Israëlische regering is namelijk fel gekant tegen labeling en boycots.

Stroomversnelling

Het idee om producten uit de nederzettingen te labelen, hangt al jarenlang in de lucht. Juist de laatste maanden kwam dat in een stroomversnelling. De kritiek op de bezetting neemt in veel Europese landen toe. Ook de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Timmermans gaf aan serieus werk te willen maken van het labelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl