In de Oekraïense hoofdstad Kiev hebben zeker 50.000 mensen gedemonstreerd, onder meer voor toenadering van Oekraïne tot de Europese Unie.

Zowel aanhangers van president Janoekovitsj als de oppositie hadden betogingen georganiseerd. Er waren zo'n 40.000 aanhangers van de president op de been en 10.000 tegenstanders in diverse groepen. Dat leidde tot botsingen en politie-ingrijpen.

Associatieverdrag

Beide partijen zijn voor meer toenadering tot de Europese Unie in de vorm van een associatieverdrag. De oppositie eist bovendien de vrijlating van oud-premier Joelija Timosjenko. Deze oppositieleidster zit sinds 2011 vast, volgens het Europees Hof voor de Rechten van Mens om politieke redenen en op grond van willekeur.

Volgens de oppositie kan Oekraïne pas nauwere banden met de EU krijgen als Timosjenko wordt vrijgelaten en als Janoekovitsj opstapt.

Onder de tegenstanders van Janoekovitsj die in Kiev demonsteerden zijn ook leden van de extreemrechtse partij Svoboda. Aanhangers van Janoekovitsj richtten hun pijlen op Svoboda en betoogden dat het "neo-fascisme" in Oekraïne steeds meer de kop op steekt.

STER reclame