De SP wil een parlementaire enquête naar de georganiseerde zorgfraude. Uit een conceptrapport over fraude in de zorg blijkt dat ziekenhuizen te hoge declaraties hebben ingediend en dat er medisch niet-noodzakelijke handelingen worden verricht.

Volgens de SP is er sprake van een structureel probleem in het zorgstelsel, waardoor er geen prikkels zijn om ingediende declaraties goed te controleren. "De belastingbetaler is er de dupe van, want die moet uiteindelijk een hogere premie betalen," zegt het SP-Kamerlid Leijten tegen de NOS.

Kosten afwentelen

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft gisteren het conceptrapport naar de Tweede Kamer gestuurd, maar een deel van de analyse staat niet meer in het rapport, stelt de SP. Volgens de partij gaat het om de neiging de kosten af te wentelen op de belastingbetaler. Dit eerdere conceptrapport lekte via RTL-nieuws uit.

De SP vindt dat de politiek nu aan zet is en de betrokkenen, zoals zorgverzekeraars, ambtenaren en de Nederlandse Zorgautoriteit, onder ede moet horen. In de parlementaire enquête moet ook gekeken worden naar het ontstaan van het zorgstelsel en het ontsporen ervan, aldus Leijten.

Weinig vertrouwen in minister

Ze heeft weinig vertrouwen meer in minister Schippers. "Ze heeft de sluizen openstaan voor zorgverzekeraars om winst te maken, voor adviesbureaus om te cashen en specialisten en bestuurders om flink te graaien", zegt het SP-Kamerlid. "Deze minister heeft de premiebetaler te hoge premies laten betalen en is altijd blind en doof geweest voor kritiek, signalen en alternatieven."

Het is nog niet duidelijk of er in de Kamer voldoende steun is voor een parlementaire enquete naar de zorgfraude.

Verdwenen passages

Oppositiepartijen PVV en D66 vinden het nog te vroeg voor een parlementaire enquête en willen eerst in debat met minister Schippers. Donderdag debatteert de Kamer over het rapport. De PVV wil dan ook helderheid over de mogelijke verdwenen kritische passages." Het lijkt een beetje op censuur," stelt het PVV-Kamerlid Klever.

"Het is heel belangrijk dat we van de hoed en de rand weten, maar dat moeten we van de minister horen", aldus het D66-Kamerlid Dijkstra.

STER reclame