NOS NieuwsAangepast

Kamer bezorgd over moslimwijken

De Tweede Kamer vindt dat de overheid moet ingrijpen als orthodoxe moslims proberen hun regels op te leggen aan buurtgenoten. De partijen reageren op een artikel in dagblad Trouw over een deel van de Haagse Schilderswijk, waar strenggelovige moslims op straat anderen onder druk zetten. Sommige partijen willen een debat met het kabinet over de situatie in de Schilderswijk.

De PvdA vindt dat de overheid moet optreden. "De rechtsstaat en de grondrechten zijn voor allen in Nederland. Dit kan dus niet", stelt het PvdA-Kamerlid Yücel. Ze wil meer van het kabinet weten in het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. Regeringspartij CDA spreekt van een hardnekkig probleem en wil dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie "de balans gaat herstellen in de opbouw van de wijk".

Islamofascisme

PVV-leider Wilders noemt het "totaal onaanvaardbaar" en wil ook snel een Kamerdebat. "Sharia in de Haagse Schilderswijk. Islamofascisme rukt op in Nederland", twittert Wilders.

Regeringspartij VVD wijst erop dat de politie in deze buurt veel werk verricht. "Gelukkig is politie stevig aanwezig en laat zich niet overrulen door orthodoxe moslims", aldus het Kamerlid Dijkhoff. "Politie is namens ons gezag op straat. Ook in zo'n wijk moet je vrij en veilig over straat kunnen. Ook met hond, in minirok of hand in hand". De VVD wil wel van het kabinet weten of de maatregelen afdoende zijn.

Vergeten Driehoek

Trouw heeft onderzoek gedaan in de Haagse Schilderwijk en constateert dat in een deel, de Vergeten Driehoek genoemd, niet-moslims en gematigde moslims worden lastiggevallen door strenggelovigen. Ze worden aangesproken als ze opzichtige kleding dragen, alcohol drinken of roken, zo schrijft Trouw.

Een gesluierde vrouw vergelijkt de buurt met Staphorst, waar veel orthodoxe protestanten wonen en veel vrouwen ook lange jurken dragen. De PvdA vindt de vergelijking met Staphorst niet opgaan. "In Staphorst heb ik wel eens campagne gevoerd met westerse kledij en met een vrijzinnige boodschap. Ik ben daar niet lastiggevallen", tweet het Kamerlid Yücel.

Gettovorming

De SP eist van het kabinet een plan van aanpak tegen segregatie en gettovorming. "Het gaat niet alleen om de vorming van een moslimenclave, maar er ontstaan, ook in andere wijken, eenzijdige buurten en daar moet wat tegen gebeuren," aldus SP-Kamerlid Karabulut.

De SP heeft in 2011 onderzoek gedaan naar de Schilderwijk en wees destijds al op de problemen. "Er is onvrijheid voor een groot deel van de wijkbewoners. Er wordt al jaren weggekeken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl