Bij een fabriek van Foxconn, de elektronicafabrikant van onder meer Apple-producten, hebben de afgelopen weken drie werknemers zelfmoord gepleegd. Dat melden Chinese staatsmedia.

De drie werknemers sprongen van het dak van een fabriek in de stad Zhengzhou, in het midden van China. Op 24 april sprong een 24-jarige man van het dak. Drie dagen later sprong een vrouw van 23. Afgelopen dinsdag zou de laatste werknemer zijn gesprongen, een man van 30. Waarom ze zijn gesprongen, is niet bekend.

Werkweek

Vorig jaar dreigden honderden werknemers van Foxconn zelfmoord te plegen omdat zij geen opslag kregen. Pas na bemiddeling van de burgemeester, zagen de werknemers ervan af om van het dak te springen. In 2010 pleegden veertien werknemers zelfmoord na klachten over de arbeidsomstandigheden bij het bedrijf. Ook raakten bij rellen werknemers gewond.

Volgens de internationale organisatie Fair Labor werkt het uit Taiwan afkomstige Foxconn aan het verbeteren van de werkomstandigheden, al valt er op het gebied van werktijden nog een hoop te verbeteren. Volgens Fair Labor slaagt het bedrijf er niet in om de werkweek terug te dringen naar 49 uur. Dat is het maximale aantal uren dat iemand volgens de Chinese wet mag werken. Bij Foxconn worden vaak werkweken gedraaid van 60 uur, al spreekt het bedrijf dat tegen.

Foxconn is de grootste computeronderdelenproducent ter wereld. Het bedrijf heeft meer dan een miljoen werknemers in China.

STER reclame