NOS NieuwsAangepast

Ai Weiwei maakt melkpoederprotest

De Chinese kunstenaar en dissident Ai Weiwei heeft een metersgrote kaart van China gemaakt van ruim 1800 blikken babyvoeding. Hij wil daarmee de problemen met babymelkpoeder in China aan de kaak stellen.

Ai Weiwei noemt het "extreem absurd" dat een land als China wel een satelliet in de ruimte kan brengen, maar niet in staat is om een baby op een veilige manier te voeden.

Het werk is gepresenteerd in Hongkong. Vanuit die stad wordt kwalitatief goede melkpoeder naar het Chinese vasteland gesmokkeld. Er geldt een maximum hoeveelheid die mensen mogen meenemen, maar die wordt vaak overschreden.

Extra bestellingen

"Ik heb over drugssmokkel gehoord", zegt Ai tegen persbureau Reuters. "Als een land melkpoedersmokkel kent in plaats van drugssmokkel, dan lijkt me dat een zeer beroerde zaak."

Chinezen kopen onder meer in Nederland babymelk op en sturen de pakken op huis. Sinds het melamine-schandaal in China, in 2008, hebben Chinezen weinig vertrouwen in de babymelk die in eigen land wordt geproduceerd. De grote vraag uit China leidde in 2010 al tot tekorten in de Nederlandse winkels, maar vooral de laatste maanden is de vraag enorm.

Sommige Nederlandse supermarktondernemers hebben babymelkpoeder via de achterdeur aan handelaren verkocht. Bij fabrikanten werden extra bestellingen geplaatst die nooit in de Nederlandse schappen terechtkwamen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl