Bij de zakelijke tak van ABN Amro verdwijnen 400 banen. Een deel daarvan wordt door natuurlijk verloop en interne herplaatsingen gerealiseerd, de rest moet gedwongen vertrekken.

In het eerste kwartaal van dit jaar boekte de bank een winst van 415 miljoen euro, 17 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2012. Maar het resultaat was aanzienlijk hoger dan het laatste kwartaal vorig jaar, toen een verlies werd geleden van 38 miljoen euro.

Werkloosheid

In de eerste 3 maanden van dit jaar werd de winst onder meer gestuwd door de verkoop van Griekse leningen. Die leverden meer op dan verwacht. Zonder deze en andere incidentele meevallers was een winst van 290 miljoen euro overgebleven.

ABN Amro spreekt van "aanhoudend zwakke economische omstandigheden in Nederland". "Het eerste kwartaal van 2013 kan worden gekenmerkt als een moeilijk kwartaal", zegt bestuursvoorzitter Gerrit Zalm van ABN Amro. "De Nederlandse economie heeft zich nog niet hersteld en zowel het aantal faillissementen als het werkloosheidscijfer is verder gestegen."

De rest van het jaar verwacht Zalm niet veel verbetering. "Gezien het feit dat de werkloosheid nog steeds stijgt en er voor 2013 in Nederland geen economische groei wordt verwacht, blijven we voor de rest van het jaar terughoudend."

Reorganisatieplan

Bestuurder Carla Kiburg van vakbond FNV Bondgenoten zegt in een reactie dat deze 400 banen horen bij het eerder aangekondigde reorganisatieplan 'A van ambitie', waarin ABN Amro aankondigde dat er 2350 banen zouden sneuvelen. "De betreffende werknemers zijn inmiddels geïnformeerd en weten dus nu dat die reorganisatie dit jaar plaatsvindt."

STER reclame