Onderzoekers in de Amerikaanse staat Texas hebben niet precies kunnen achterhalen wat de oorzaak is van de explosie in een kunstmestfabriek in de plaats West. Er blijven uiteindelijk drie mogelijkheden over: kortsluiting, een vonk van een golfkarretje of brandstichting.

Bij de explosie, een maand geleden, kwamen vijftien mensen om het leven. Ook werd een aanzienlijk gedeelte van het stadje verwoest. De ontploffing sloeg bij de fabriek een krater van bijna 30 meter wijd en 3 meter diep.

De brandexperts hebben met brokstukken delen van de fabriek gereconstrueerd om te ontdekken wat de oorzaak van het vuur was. Zo ontdekten ze dat er mogelijk kortsluiting is ontstaan in de ruimte waar het vuur begon. Door de brand explodeerde vervolgens een grote voorraad kunstmest in de fabriek.

Pijpbom

Ook ontdekten de onderzoekers dat er in de kamer waar de brand ontstond een golfkarretje stond. De accu daarvan zou een vonk hebben kunnen veroorzaakt. Of dat is gebeurd, is niet duidelijk: slechts het rempedaal en een as werd teruggevonden.

Daarnaast wordt er nog altijd onderzoek gedaan naar de vraag of de brand misschien expres is veroorzaakt. Begin deze maand werd een ambulancebroeder aangehouden die onderdelen van een pijpbom in zijn bezit had. De man ontkent betrokkenheid bij de zaak.

De onderzoekers wilden niet speculeren over de schuldvraag van de verdachte.

STER reclame