Een werkgroep van onder meer artsen en het ministerie van Volksgezondheid gaat bekijken hoe het verder moet met euthanasie bij dementerenden. Dat is de uitkomst van overleg tussen minister Schippers en de artsenorganisatie KNMG.

De werkgroep moet aan arts en patiënt meer helderheid bieden over de mogelijkheden voor euthanasie. Daarbij wordt uitgegaan van de doelstellingen en de kaders van de euthanasiewet.

Wilsbekwaam

De KNMG heeft problemen met de schriftelijke wilsverklaring die mensen ondertekenen voor het geval ze dement worden. De artsenorganisatie vindt dat euthanasie alleen mogelijk is als mensen op het moment zelf aangeven dat ze niet meer willen leven. Veel dementerenden kunnen dat niet meer.

Oud-minister Borst vindt dat de artsen een schriftelijke wilsverklaring moeten uitvoeren. Anders negeren ze het doel van de euthanasiewet. Borst was vanmiddag bij het overleg tussen minister Schippers en de artsen.

Vorig jaar is het aantal dementerenden dat door euthanasie sterft niet toegenomen, schrijft Trouw. De krant baseert zich op cijfers van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie.

In 2011 waren er 49 mensen die voor euthanasie kozen. Dat aantal is vorig jaar niet hoger uitgevallen. Een precies aantal over 2012 noemt de krant niet. Het waren allemaal mensen met een beginnende vorm van dementie, die hun wens nog zelf konden uiten. De definitieve cijfers worden in augustus naar minister Schippers gestuurd.

STER reclame