NOS NieuwsAangepast

Onderzoek naar slangenshow

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de behandeling van slangen in een nieuw RTL-programma.

In het programma "Killer Karaoke" kunnen mensen geld winnen door te zingen onder extreme omstandigheden, bijvoorbeeld in een ijskoud bad vol slangen. Het programma wordt donderdagavond voor het eerst uitgezonden.

De NVWA kwam in actie nadat zeker 100 mensen bij het dierenalarmnummer 144 en de NVWA hadden geklaagd. De programmamakers zijn op de hoogte gesteld zegt een woordvoerder van de NVWA.

Reactie RTL

RTL zegt in een reactie (pdf) dat de programmamakers alle medewerking zullen verlenen aan het onderzoek van de NVWA. De omroep stelt verder dat het bedrijf een interne code heeft, waar alle programmamakers zich aan moeten houden, ter bescherming van het welzijn van de dieren in de programma's van RTL.

Ook benadrukt RTL dat de slangen niet in ijswater liggen, maar dat er alleen gesuggereerd wordt dat het ijswater is om het voor de kandidaten extra spannend te maken. In werkelijkheid is het water boven kamertemperatuur en zijn de ijsblokjes van plastic.

Tijdens het omstreden programmaonderdeel zal er een mededeling daarover in beeld te zien zijn. Verder is er volgens de omroep alles aan gedaan om het de slangen zo aangenaam mogelijk te maken.

PvdD

Vandaag trok ook de Partij voor de Dieren aan de bel bij staatssecretaris Dijksma. De partij wil weten of de dieren enorme stress hebben.

De partij vindt dat stress bij dieren ten behoeve van amusement moet worden bestreden.

IJskoud bad

Bioloog Freek Vonk schrijft op Facebook dat hij zich zorgen maakt over het welzijn van de dieren in de tv-show. Het maakt volgens hem niet uit of ze in ijswater of water op kamertemperatuur zitten. "Het zijn geen waterslangen. En de dieren ervaren overduidelijk veel stress."

Vonk vraagt zich verder af wie de adviseurs van het programma zijn. "Ik kan me niet voorstellen dat dit slangendeskundigen zijn. Een 'eigenaar' van een reptiel is zeker niet per definitie een expert."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl