NOS NieuwsAangepast

CDA boos over 'vega-tekst' examen

Het CDA heeft Kamervragen gesteld over het havo-examen Nederlands (.pdf) van dinsdag. Daarin moesten scholieren vragen beantwoorden over een tekst van hoogleraar Roos Vonk over vegetarisme.

CDA-kamerlid Geurts zegt dat hij daarover veel klachten van ouders heeft gekregen. De tekst zou een eenzijdig pleidooi tegen vlees eten zijn, geschreven door een hoogleraar die door de Radboud Universiteit is berispt wegens onzorgvuldig professioneel handelen.

Asociaal en immoreel

In de tekst staan passages als: "Dit betekent niet noodzakelijk dat je asociaal en immoreel bent als je vlees eet. Mensen kunnen immers ook gewoon onwetend of dom zijn, waardoor ze de gevolgen van hun keuzes niet ten volle beseffen."

En: "De conclusie lijkt gerechtvaardigd dat al deze mensen hun persoonlijk comfort belangrijker vinden dan de hoge en onomkeerbare kosten die hun keuzes voor anderen teweegbrengen."

Berisping Vonk

Volgens Geurts kunnen leerlingen, die lange tijd met zo'n tekst bezig zijn, de inhoud ervan voor waar aannemen. Hij vindt dat de berisping die Vonk gekregen heeft op z'n minst bij de tekst vermeld had moeten worden.

Het CDA wil van staatssecretaris Dekker van Onderwijs weten of hij de examentekst acceptabel vindt.

Roos Vonk werd in 2011 berispt voor onderzoek dat ze samen met de Tilburgse hoogleraar Diederik Stapel had gedaan naar vleeseters. Ze zou voorbarige conclusies hebben getrokken uit gegevens die ze niet zelf had verzameld en die ze ook niet had gecontroleerd. In tegenstelling tot Stapel had Vonk geen fraude gepleegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl