Burgemeester Onno Hoes van Maastricht ziet in de opstelling van coffeeshophouders een "oorlogsverklaring aan het rechtssysteem". De coffeeshops hebben volgens hem een rechterlijke uitspraak bewust verkeerd geïnterpreteerd en verkopen daarom weer drugs aan buitenlanders.

Begin deze maand bepaalde de rechter dat de gemeente een coffeeshop niet had mogen sluiten vanwege de wietverkoop aan buitenlanders.

Volgens Hoes (VVD) betekent dat niet dat coffeeshops weer aan iedereen mogen verkopen. Hij zegt dat de coffeeshophouders in beroep moeten gaan als ze de verkoop aan buitenlanders willen afdwingen via de rechter.

Verkeerde interpretatie

De coffeeshops zeggen dat ze wel degelijk in het gelijk zijn gesteld door de rechter. "Als ik het verkeerd interpreteer, dan doet de perschef van de rechtbank dat zelf ook. Die heeft toch echt gezegd dat coffeeshops weer aan buitenlanders mogen verkopen", zegt voorzitter Josemans van de Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht.

Hoes maakte gisteravond in de gemeenteraad bekend dat hij per direct extra politieagenten inzet tegen drugsdealers op straat. Volgens de burgemeester is de overlast sinds begin deze maand exorbitant toegenomen.

Josemans onderschrijft dat. Volgens hem komt dat niet doordat er meer straathandel is, maar doordat de straathandelaren hun klandizie verliezen aan de coffeeshops. De drugsdealers worden daardoor agressief tegen medewerkers van coffeeshops, klanten en omwonenden, zegt hij. Josemans zegt blij te zijn dat de politie die overlast strenger gaat aanpakken.

STER reclame