NOS NieuwsAangepast

Dijsselbloem: EU-geld zijn we kwijt

Minister Dijsselbloem denkt dat er niets meer te doen is aan het besluit dat Nederland een extra bedrag van 350 tot 500 miljoen euro moet bijdragen aan de Europese begroting. "Dat geld zijn we kwijt."

Dijsselbloem zegt hij dat hij en de ministers van Financiën van zeven andere landen er alles aan hebben gedaan om het besluit tegen te houden, maar dat dit niet is gelukt omdat de meerderheid van de lidstaten groen licht heeft gegeven.

Hij deelt de teleurstelling daarover, maar ruimte om nu nog iets aan het besluit te veranderen, is er "eigenlijk niet". Hij wijst erop dat er de afgelopen jaren ook meevallers uit Brussel zijn geweest. "Alles bij elkaar telt het op tot nul", zegt hij.

Gat

De ministers besloten gisteren dat de EU-landen dit jaar 7,3 miljard euro moeten bijstorten, om een gat van 11,2 miljard te dichten.

Na de zomer wordt besloten hoe het resterende bedrag van 3,9 miljard moet worden gefinancierd.

Speelruimte beperkt

Minister Timmermans zei eerder dat de speelruimte weliswaar beperkt is, maar dat hij elke millimeter van die ruimte wil gebruiken om nog iets aan het besluit te veranderen.

Hij voegde daaraan toe dat "de kans heel nadrukkelijk aanwezig is dat het aanvullende bedrag uit de begroting betaald moet worden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl