NOS Nieuws Buitenland Aangepast

World Press Photo toch integer

De World Press Photo van vorig jaar is echt. Hij is niet op ontoelaatbare wijze gemanipuleerd. Tot die conclusie komen onafhankelijke experts op het gebied van digitale fotografie. Zij hebben op verzoek van World Press Photo de fotobestanden bestudeerd.

Het gaat om een foto van een begrafenis in Gaza, gemaakt door de Zweedse fotograaf Paul Hansen. Sinds het beeld in februari werd uitgeroepen tot beste nieuwsfoto van 2012, zijn er beschuldigingen dat de foto is gemanipuleerd.

Deskundigen, zoals de Amerikaan Neal Krawetz van The Hacker Factor Blog, beweren dat de foto uit verschillende beelden is opgebouwd. De regels van World Press Photo zeggen dat dit niet mag.

Te perfect

Vorige week schreef Der Spiegel dat Hansen bij de uitreiking van de prijs zijn ruwe materiaal had willen meenemen, maar dat hij dat was vergeten. Het Duitse blad voegde eraan toe dat de foto een "onwaarschijnlijke schoonheid" uitstraalt, hij lijkt bijna "te perfect om waar te zijn."

De experts concluderen dat de foto is bijgewerkt. Bepaalde stukken zijn lichter of juist donkerder gemaakt. Maar van een foto die uit verschillende beelden is opgebouwd, is geen sprake.

Fotograaf Hansen heeft steeds gezegd dat hij alleen het contrast en de belichting heeft bewerkt, zoals in de fotowereld gebruikelijk is.

STER reclame