De arrestatie van twee anti-monarchisten op 30 april op de Dam is het gevolg van slechte communicatie.

Dat staat in het feitenrelaas (pdf) dat de Amsterdamse burgemeester Van der Laan heeft laten maken.

Op de Dam hadden de agenten een lijst met foto's van twintig mensen die mogelijk voor problemen zouden kunnen zorgen.

Foto's

Bij het controleren van de identiteit van de twee arrestanten konden de agenten geen telefonisch contact krijgen met het actiecentrum van de politie. Ook via de portofoon lukte dat niet, omdat er te veel omgevingslawaai was op de Dam. Er waren op dat moment 25.000 mensen.

De onderlinge communicatie tussen de agenten zelf verliep op dat moment ''lastig'', zegt burgemeester Van der Laan in het feitenrelaas. Wat dat betekent maakt de burgemeester niet duidelijk.

Persoonsverwisseling

Hans Maessen van het Nieuw Republikeins Genootschap werd door de agenten voor iemand op de lijst aangezien. Het gaat om journalist en activist Micha Kat, eerder door de rechter veroordeeld voor bedreiging en valse bommeldingen. Die persoonsverwisseling werd door de slechte communicatie niet opgemerkt.

Activiste Joanna van der Hoek werd ook aangehouden.

'Ongelukkige samenloop'

Van der Laan spreekt van een ''ongelukkige samenloop van omstandigheden'' en dat er geen opzet in het spel was. Beide aanhoudingen bleken niet terecht te zijn. Korte tijd later kwamen ze weer vrij.

Van der Laan zegt dat op een risicovolle plek, op een zeer drukke Dam, vlak voor de abdicatie de politie onder grote druk haar werk moest doen. Op de dag van de aanhouding zijn daarvoor door de hoofdcommissaris en Van der Laan excuses gemaakt.

Behalve het portofoonverkeer op de Dam heeft het politienetwerk C2000 volgens hen in de rest van de stad op 30 april naar behoren gewerkt.

STER reclame