NOS NieuwsAangepast

Apothekers slaan alarm over tekort

Nederlandse apothekers luiden de noodklok over het toenemende aantal tekorten aan medicijnen.

Brancheorganisatie KNMP zegt dat vorig jaar 300 medicijnen tijdelijk niet geleverd konden worden en ook dit jaar zijn er tekorten van veelgebruikte middelen.

Grote problemen

Sinds gisteren is het antibioticum doxycycline niet meer beschikbaar. Dat medicijn wordt wekelijks 20.000 keer voorgeschreven.

Eerder waren er problemen met de levering van een ander antibioticum en in maart was er een tekort van het hartmedicijn digoxine. Dat middel wordt door zo'n 100.000 mensen gebruikt. Zo'n tekort leidt volgens KNMP tot grote problemen bij patiënten.

Geen begrip

De apothekers verwachten in de toekomst vaker leveringsproblemen. Door het scherpe inkoopbeleid van zorgverzekeraars en het zogenoemde preferentiebeleid, waarbij verzekeraars afspraken maken met één farmaceut, leiden productieproblemen nu sneller tot tekorten.

KNMP-voorzitter Van der Meer zegt dat patiënten er terecht geen begrip voor hebben dat veelgebruikte medicijnen "in een welvarend land als Nederland" niet beschikbaar zijn. Ook zegt hij dat apothekers veel tijd kwijt zijn aan het zoeken naar alternatieven. "Zij kunnen al die branden niet blijven blussen", zegt hij.

Nog weken

Doxycycline is in België, Frankrijk en Duitsland nog wel leverbaar. Daar geldt een ander prijsreguleringsbeleid. Apothekers kunnen schaarse medicijnen daar inkopen; patiënten moeten daar dan wel een à twee weken op wachten.

KNMP verwacht dat het tekort nog een aantal weken blijft bestaan. Tot die tijd kunnen apothekers in overleg een ander antibioticum verkopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl