Verdubbeling uitkeringen horeca

tijd van publicatie Aangepast

Sinds het begin van de economische recessie is het aantal WW-uitkeringen onder horecapersoneel meer dan verdubbeld. Uit cijfers van het UWV blijkt dat in maart 13.500 voormalige horeca-medewerkers een WW-uitkering ontvingen. Eind 2008, aan het begin van de kredietcrisis, waren dat er zo'n 6000.

Voor de rest van dit jaar verwacht het UWV weinig goeds. De zakelijke en priv├ębestedingen in de horeca zullen blijven dalen, net zoals het aantal vacatures in de sector. Dat aantal is al teruggelopen van 74.600 in 2007 naar 57.000 in 2012. Caf├ęs en restaurants hebben tot nu toe het meest last van de crisis. Inmiddels voelen ook hotels en bungalowparken de gevolgen.

Kansen

Geld uitgeven aan een hotelovernachting of een etentje wordt door veel mensen als luxe gezien. Als de koopkracht van mensen achteruitgaat, wordt er vaak op dat soort uitgaven bezuinigd.

Ondanks de malaise ziet het UWV toch kansen om in de horeca aan de slag te gaan. Dit komt onder meer door de vele personeelswisselingen en het seizoenswerk, waardoor er vaak baantjes vrij komen.

STER Reclame