De Borstkankervereniging Nederland vindt het mooi en belangrijk dat actrice Angelina Jolie open is geweest over haar borstamputatie. Het helpt volgens de vereniging enorm met om mensen ervan bewust te maken dat veel vrouwen erfelijke aanleg hebben voor borst- en eierstokkanker.

Ook Nicky Westerhof, die op jonge leeftijd haar borsten heeft laten amputeren en daar een boek over schreef, denkt dat Jolie voor veel mensen een voorbeeld kan zijn. "Wereldwijd is zij een boegbeeld, dus ik denk dat ze heel veel mensen inspiratie kan geven."

Gemuteerd gen

Jolie maakte vandaag in een ingezonden stuk in The New York Times bekend dat ze haar borsten preventief heeft laten verwijderen, nadat uit tests was gebleken dat ze een sterk verhoogde kans heeft op borstkanker.

De actrice heeft een gemuteerd gen, BRCA1, dat de verhoogde kans veroorzaakt. Met het artikel wil Jolie vrouwen oproepen zich ook te laten testen op dit gen.

"Goed idee"

De Borstkankervereniging Nederland vindt dat een goed idee. Veel mensen, vrouwen en mannen, weten volgens de vereniging nog niet dat ze dit gen hebben.

Jolie is niet de eerste ster die open is over borstkanker. Onder meer actrice Christina Applegate, zangeres Kylie Minogue en Sylvie van der Vaart leden aan de ziekte.

STER reclame