NOS Nieuws Opmerkelijk Aangepast

Site raadt leeftijd, geslacht op Twitter

Een promovendus uit Enschede heeft een website ontwikkeld die de leeftijd en het geslacht van twitteraars kan raden. In 86 procent van de gevallen wordt het geslacht goed geraden. TweetGenie zit gemiddeld 4 jaar naast de juiste leeftijd.

Dong Nguyen kijkt voor haar promotieonderzoek naar hoe geruchten verspreid worden via de sociale media. Om te zien hoe verschillende groepen daarbij een rol spelen, ontwikkelde ze het computerprogramma in samenwerking met het Meertens Instituut, dat de Nederlandse taal en cultuur bestudeert.

Voetbal en nagels

Door de laatste 200 tweets van een persoon te vergelijken met een databank van 3000 andere twitteraars, kan het programma redelijk nauwkeurig de persoonsgegevens achterhalen. Zo zijn bij het geslacht de gespreksonderwerpen vaak doorslaggevend: bijvoorbeeld voetbal voor mannen en nagels voor vrouwen.

Bij het schatten van de leeftijd blijkt dat jonge twitteraars vaker over zichzelf en onderwerpen als school praten. Ook gebruiken ze meer smileys. Ouderen gebruiken langere zinnen en woorden in hun tweets en voegen vaker links en hashtags toe.

Nederlandse tweets

Door het programma openbaar te maken, hoopt Dong TweetGenie te kunnen verbeteren. Zo gaat het schatten van leeftijden boven de 35 nog moeilijker dan bij jongere gebruikers. De website is alleen te gebruiken met Nederlandse tweets.

STER reclame