Minister tegen wapens voor Brink's

tijd van publicatie Aangepast

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie ziet niets in het plan van geldtransportbedrijf Brink's om zijn bewakers vuurwapens te geven. Brink's heeft hiervoor een vergunning aangevraagd. Het bedrijf vindt dat de overheid tekortschiet bij het bestrijden van gewapende overvallen.

In een reactie laat het ministerie weten dat het geweldsmonopolie bij de overheid rust. "Er is en komt geen mogelijkheid voor personeel van geld- en waardetransporteurs om een wapen te dragen."

Depots van Brink's waren de afgelopen twee jaar het doelwit van zwaarbewapende overvallers. Die gebruikten zware explosieven om binnen te komen. Op hun vlucht beschoten ze de politie, waarna ze op hoge snelheid in de richting van België verdwenen.

Geen effect

In de EenVandaag-uitzending van vanavond zegt Brinks dat de extra maatregelen en extra inzet van de politie geen effect hebben en bang is dat overvallers opnieuw zullen toeslaan.

Het ministerie wijst op afspraken tussen de overheid en de geldtransporteurs, die deze maand nog aangescherpt zijn. Volgens het ministerie is de kans op een geslaagde overval veel kleiner als die afspraken goed nageleefd worden.

Brink's is een multinational met vestigingen in zestig landen. In 55 landen, waar onder België, mag het personeel zich bewapenen. Volgens Brink's worden gelddepots in België daarom minder vaak overvallen dan die in Nederland of Duitsland.

STER Reclame