NOS NieuwsAangepast

Vestia kan advocaten niet betalen

Woningcorporatie Vestia heeft geen geld meer voor juridische procedures. De corporatie vraagt daarom het Rijk en de toezichthouders om hulp. Vestia ging begin vorig jaar bijna failliet door riskante beleggingen.

De corporatie wil een aantal partijen daarvoor aansprakelijk stellen. Eén daarvan is de Zwitserse bank Credit Suisse. Die eist nog 83 miljoen euro van Vestia vanwege het niet nakomen van oude afspraken.

Akkoord

In juni vorig jaar bereikte Vestia een akkoord met negen banken. In ruil daarvoor zagen de banken af van verdere claims. Credit Suisse was de enige bank die niet meedeed aan het akkoord.

De Tweede Kamer eiste in een motie een onderzoek naar de rol van de banken bij de bijna-ondergang van Vestia. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Spies vond ook dat Vestia eventuele schade op derden zou moeten verhalen en aangifte zou moeten doen.

Geen geld

Een woordvoerder van Vestia zegt dat de corporatie geen geld heeft om de procedure tegen Credit Suisse door te zetten, laat staan andere procedures te beginnen. Volgens de woordvoerder zijn de toezichthouders wel bereid een deel van de rekening te betalen.

Vestia is ook nog in een juridische strijd verwikkeld met oud-directeur Eric Staal. De corporatie wil de pensioenregeling die Staal bij zijn vertrek kreeg, deels terugvorderen.

De redding van Vestia kostte vorig jaar zo'n 2 miljard euro. Een deel van dat bedrag werd opgebracht door andere corporaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl