Mark van Bommel heeft na de 3-1 nederlaag bij FC Twente, waarin hij in de zeventigste minuut een rode kaart kreeg, zijn afscheid bekendgemaakt.

"Ik heb veel getwijfeld. De steun van de supporters heeft het me lastig gemaakt", zegt hij tegen de NOS.

"Ik voel me ook nog goed. Maar ik wilde zelf de beslissing nemen wanneer ik zou stoppen", liet Van Bommel weten. Onlangs liet Pierre van Hooijdonk zich in Studio Voetbal ontvallen dat Van Bommel zijn afscheidsduel aan het plannen was.

Vorig jaar keerde Van Bommel na zeven jaren in het buitenland terug in Eindhoven, met het doel om 'zijn' PSV eindelijk weer eens aan het kampioenschap te helpen. Het seizoen verliep echter teleurstellend. Na het binnenhalen van de Johan Cruijff Schaal werd geen prijs meer wonnen.

"Mooie jaren gehad"

"Het was een frustrerend seizoen. Die overtredingen van vandaag kwamen voort uit frustratie. Het is jammer dat het zo moet eindigen. Het was ook geen best seizoen, maar ik heb ook veel mooie jaren gehad. En die blijven hangen."

"Ik heb er 21 seizoenen opzitten en mijn familie heeft er heel erg onder geleden. Ik was bijna nooit thuis, zat vaak in trainingskamp en moest van alles doen om fit te blijven. Nu ga ik tijd aan hen besteden."

Van Bommel liet weten in elk geval een trainerscursus te gaan volgen. "Ik wil wel het trainersvak in. Ik heb wel met PSV afgesproken dat ik iets bij de club ga doen. Wat precies, zien we nog wel."

Dat hij zich samen met Ruud van Nistelrooij en André Ooijer vanaf september aan de jeugdopleiding van PSV heeft gecommitteerd, liet Van Bommel onvermeld.

Champions League

De vorige maand 36 jaar geworden Van Bommel maakte zijn profdebuut op 15 mei 1993 in het shirt van Fortuna Sittard. In 1999 verhuisde hij naar PSV, waar hij vier landstitels vierde voordat hij in 2005 voor het buitenland koos.

Van Bommel werd ook landskampioen met FC Barcelona, Bayern München (twee keer) en AC Milan. Met Barça won hij bovendien in 2006 de Champions League. De middenvelder kwam 79 keer uit voor Oranje, waarmee hij in 2010 verliezend WK-finalist was.

In totaal speelde Van Bommel 807 officiële wedstrijden, waarin hij 111 doelpunten maakte. Zijn carrière heeft hem 22 hoofdprijzen opgeleverd.

Loopbaanoverzicht Mark van Bommel Clubs Fortuna Sittard (1992-1999) PSV (1999-2005) FC Barcelona (2005-2006) Bayern München (2006-jan 2011) AC Milan (jan 2011-2012) PSV (2012-2013) PalmaresVier keer landskampioen Nederland Eén keer landskampioen Spanje Twee keer landskampioen Duitsland Eén keer landskampioen Italië Winnaar Champions League (FC Barcelona)Interlands 79 (10 doelpunten)

STER reclame