NOS NieuwsAangepast

Weer geweld tegen scheidsrechters

In het amateurvoetbal zijn gisteren twee voetballers aangehouden omdat ze de scheidsrechters hadden geslagen. Dat gebeurde tijdens wedstrijden in Haarsteeg bij Den Bosch en Ottoland bij Gorinchem.

In beide gevallen protesteerden spelers tegen het uitdelen van een kaart in een cruciale wedstrijd. In Haarsteeg ging het om het kampioenschap, in Ottoland om de beker.

In Haarsteeg werd de scheidsrechter aan het eind van het kampioensduel tussen Haarsteeg en RWB uit Waalwijk aangevallen na het geven van een gele kaart aan een speler van RWB. De aanvoerder vloerde de scheidsrechter en gaf hem toen enkele klappen. Het duel werd gestaakt.

Fluiten

De 50-jarige scheidsrechter is niet gewondgeraakt, maar hij is zo geschrokken dat hij nooit meer een wedstrijd wil fluiten.

Het geweld op het veld in Ottoland ontstond toen de scheidsrechter een strafschop gaf aan DSC uit Kerkdriel. De tegenstander, SC Emma uit Dordrecht, was daarover zo kwaad dat het bekerduel uit de hand liep.

Twee spelers duwden de scheidsrechter en een ander sloeg hem zo hard dat hij onderuit ging. Nadat de scheidsrechter was bijgekomen, gaf hij rode kaarten aan de betrokken spelers uit Dordrecht. De wedstrijd werd gestaakt en de 17-jarige voetballer die had geslagen, werd opgepakt.

Meldpunt Voetbalgeweld

Het bestuur van SC Emma heeft vandaag besloten om het drietal te royeren. Het bestuur heeft ook zijn excuses aangeboden aan de betrokken arbiter. "Wij schamen ons als vereniging voor wat er is gebeurd."

De scheidsrechter heeft aangifte gedaan van mishandeling.

Sinds de dood van scheidsrechter Richard Nieuwenhuizen in Almere in december, zijn bij het Meldpunt Voetbalgeweld meer dan 60 meldingen binnengekomen van bedreigingen of het slaan van scheidsrechters.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl