NOS NieuwsAangepast

"PvdA kiest kabinet boven illegalen"

Een grote meerderheid van de leden van de Partij van de Arbeid vindt doorregeren belangrijker dan het omstreden illegalenstandpunt van het kabinet. Dat blijkt uit een peiling die EenVandaag heeft laten houden onder duizend PvdA-leden.

Binnen de PvdA leeft grote weerstand tegen het voornemen van de regering om illegaal verblijf in Nederland strafbaar te maken. Partijleider Diederik Samson wil vasthouden aan die afspraak uit het regeerakkoord en zoekt daarvoor de steun van de PvdA-leden.

Onderhandelen

In de EenVandaag-peiling zegt de helft van de ondervraagden dat Samsom met de VVD moet onderhandelen over het schrappen van de illegalenmaatregel. Eenderde is het eens met Samsom dat er beter niet getornd kan worden aan deze afspraak.

Tweederde van de ondervraagden is nog altijd tegen de strafbaarstelling. Maar de meerderheid van deze groep vindt het niet nodig om hiervoor het regeerakkoord open te breken.

Ledenraad

De meeste ondervraagden, ruim 70 procent, kiezen voor het voortbestaan van het kabinet met de VVD, gezien de economisiche crisis. De uitkomst van de peiling geeft partijleider Samsom een steun in de rug, aan de vooravond van de PvdA-ledenraad van morgen. Ook daar staat het illegalenstandpunt centraal.

Ondanks alle kritiek op Samsom heeft 90 procent van de ondervraagden vertrouwen in de leider; tweederde vindt dat hij de discussie binnen de partij over het illegalenstandpunt goed heeft gevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl