NOS NieuwsAangepast

Rafsanjani toch weer kandidaat Iran

De Iraanse oud-president Rafsanjani heeft zich toch kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen van 14 juni. Enkele minuten voordat de inschrijving sloot, maakte hij bekend dat hij verkiesbaar is.

De 78-jarige Rafsanjani was al eens president, van 1989 tot 1997. Hij wordt gezien als de belangrijkste oppositiekandidaat, omdat hij in 2009 stilzwijgend de Groene Beweging steunde. Die stelde dat Ahmadinejad had gefraudeerd bij de verkiezingen van dat jaar. De verkiezingen in juni zijn de eerste sinds die omstreden stembusgang.

Goedkeuring

De leiders van de Groene Beweging, Mousavi en Karoubi, staan al jaren onder huisarrest en zijn politiek gemarginaliseerd. Ze hebben zich dan ook niet kandidaat gesteld. Ook Ahmadinejad mag dit keer niet meedoen aan de verkiezingen, omdat de Iraanse president maar één keer mag worden herkozen.

In totaal hebben ruim 400 kandidaten zich ingeschreven voor de verkiezingen, maar de machtige Raad der Hoeders moet de kieslijst eerst nog goedkeuren. Meestal blijft er dan maar een handjevol kandidaten over. De definitieve lijst wordt over een dag of tien verwacht.

Andere kandidaten

De belangrijkste tegenstander van Rafsanjani wordt waarschijnlijk Esfandiar Rahim Mashaei, de oud-chef-staf van Ahmadinejad, die ook vandaag pas zijn kandidatuur bekendmaakte. Hij ligt overigens slecht bij de islamitische hardliners in het land, die hem ervan verdenken dat hij de macht van de ayatollahs wil inperken ten gunste van seculier nationalisme.

"Nu Rafsanjani en Mashaei meedoen, kunnen deze presidentsverkiezingen beslissend zijn voor de toekomst van Iran", zegt correspondent Thomas Erdbrink.

Andere prominente kandidaten die zich hebben aangemeld zijn de broer van de huidige president, Davood Ahmadinejad, burgemeester Qalibaf van Teheran en Saeed Jalili, die met het Westen over het Iraanse kernprogramma onderhandelt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl