Door de leeftijd van de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker te verlagen van 12 naar 9 wordt het probleem eerder aangepakt en krijgt het HPV-virus minder kans zich te ontwikkelen. Dat zegt Chris Meijer, adviseur van de Gezondheidsraad.

Baarmoederhalskanker kan veroorzaakt worden door het HPV-virus. Dat virus wordt overgedragen via seksueel contact.

Uit cijfers uit Groot-Brittannië en Australië blijkt dat 80 tot 90 procent van de meiden meedoet als hele groepen tegelijk gevaccineerd worden. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook bij tetanus. "Als meer meisjes deelnemen dan zijn ook de meisjes die niet gevaccineerd zijn beschermd omdat het virus niet meer kan circuleren".

Verantwoordelijkheid bij ouders

De vaccinatie tegen baarmoederhalskanker is sinds vijf jaar onderdeel van het rijksvaccinatieprogramma. Ongeveer 60 procent van de meiden maakt hier gebruik van. Meijer pleit ervoor om de verantwoordelijkheid bij de ouders neer te leggen.

"Als je die vaccinatie eerder doet, hoef je de hele discussie die je nu moet voeren met meisjes die beginnen met seksualiteit en nadenken over de gevolgen van het virus, niet te voeren. Dat kun je voorkomen door de discussie met de ouders te voeren net zoals je dat nu doet met bijvoorbeeld tetanus, polio of mazelen".

Over de langdurige gevolgen van de vaccinatie bestaan veel twijfels, maar volgens Meijer is dat onterecht. "Er is uitgebreid onderzoek geweest onder duizenden mensen in verschillende landen. Je kunt nooit iets uitsluiten. Maar het percentage bijwerkingen dat je hebt bij vaccinaties is niet anders bij dit vaccin dan bij een ander vaccin".

STER reclame