Jonkvrouw Agnies Pauw van Wieldrecht is op 85-jarige leeftijd overleden. Ze genoot bekendheid als schrijfster van enkele boeken over het adellijke leven.

In 1985 scheef ze Het dialect van de Adel' over het taalgebruik van mensen van adel. Zo zeggen mensen van adel aan het begin van een maaltijd niet "eet smakelijk". Je gaat er immers vanuit dat het eten lekker is.

Verder signaleerde Pauw van Wieldrecht dat anders dan mensen vaak denken veel woorden die uit het Frans stammen door de adel niet worden gebruikt. In plaats van colbert, dessert, fauteuil en toilet zegt een baron of jonkvrouw liever jasje, toetje, stoel en wc. Op die manier wil de adel zich onderscheiden van het gewone volk. Dat ging om chiquer te lijken Franse woorden gebruiken, waarop de adel daar juist weer van afzag.

Vaticaan

Pauw van Wieldrecht schreef ook nog 'Grootmama, mogen wij kluiven' (1992) en 'Vin-je dat we een hoed op moeten' (1993). Ze haalt daarin herinneringen aan haar jeugd in de jaren 30 op. Zo vertelt ze over de vakanties bij haar grootmoeder op het landgoed Broekhuizen bij Leersum. Ook behandelt ze de adellijke etiquette. Hoe hoort het aan tafel, welke juwelen draag je, welke namen geef je je kinderen.

Pauw van Wieldrecht was getrouwd met de diplomaat Johan Beelaerts van Blokland. Hij was diplomaat en is onder meer ambassadeur bij het Vaticaan geweest.

STER reclame