Door economieredacteur Tineke Hoekstra

Wordt het de Randstad, de polder, of blijft het toch Friesland? Drie steden zijn in gevecht om de locatie voor de nationale topschaatsbaan vanaf 2016.

Zoetermeer, Almere en Heerenveen hebben vorige week aan de KNSB en NOC*NSF hun bidbook gepresenteerd voor een accommodatie die zich richt op topschaatsen, met allerlei faciliteiten voor training, onderwijs en medische ondersteuning.

Het bidbook van Thialf is voor een groot deel gepubliceerd op de eigen website. Initiatiefnemer van Icedrome Almere, Folkert Buiter, treedt niet naar buiten omdat hij dat niet passend vindt. ''Een broedende kip moet je niet storen.'' Voor de gemeente Zoetermeer gaat dat credo niet meer op, nu Thialf wel met zijn plannen naar buiten is gekomen.

Private partijen

Het nieuwe ijsstadion in Heerenveen moet 81 miljoen euro kosten. Thialf streeft naar een gebouw met een optimale kruisbestuiving tussen langebaanschaatsen, inline-skaten, shorttrack en kunstrijden.

Het Friese ijsstadion verwacht 70 miljoen euro binnen te halen aan subsidies van rijk en provincie. Het bedrijfsleven zou 6 miljoen moeten bijdragen, maar daarover komt pas zekerheid als de overheidssubsidies zijn toegezegd.

Het nieuwe duurzame schaatscomplex Transportium in Zoetermeer moet 185 miljoen euro kosten, te financieren door private partijen. De initiatiefnemers zijn Siemens, Dura Vermeer en Royal Haskoning.

Geen stuiver

Directeur Pieter Nieuwenhuis van Sportadviesbureau Hypercube over de exploitatie van een top-ijsbaan: "Zo'n baan kost ruim 100 miljoen. Uit de topsport komt 3 ton per jaar voor trainingsuren. De rest moet dus komen van recreanten en de horeca. Als je uitgaat van 50.000 bezoekers per jaar, verdien je rond 1 miljoen euro."

Dat een ijsbaan bijna niet winstgevend te maken is, bleek eerder ook uit onderzoek van de NOS. Omdat er geen stuiver uit Den Haag te verwachten is, zullen ondernemers dus moeten investeren.

Op 28 mei valt de beslissing.

STER reclame