Het tijdelijk lagere btw-tarief van 6 procent op renovatiewerk leidt niet tot extra opdrachten. Dat blijkt uit een inventarisatie van vakblad Cobouw.

De btw op verbouwingen ging op 1 maart omlaag van 21 naar 6 procent. Dit extraatje was één van de onderdelen van het Woonakkoord. Het zou goed zijn voor de werkgelegenheid in de bouw. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) rekende zelfs op een extra impuls van 600 miljoen euro.

Onzekerder

Het merendeel van de bouwers constateert echter dat de btw-verlaging niets oplevert. "De truc werkt niet meer."

Het is de tweede keer dat een btw-voordeel de bouw moet stimuleren. In 2010 zorgde een verlaging wél voor een stimulans. Volgens één van de ondervraagden is het huidige voordeel te beperkt omdat de korting alleen geldt op arbeid en niet op materialen.

Brancheorganisatie Bouwend Nederland geeft toe dat de btw-verlaging niet oplevert waar op gehoopt was. "Vorige keer werkte het wel, was het een flink succes. Maar nu zijn mensen blijkbaar toch een stuk onzekerder over de toekomst. Veel huizenbezitters denken: mijn huis wordt minder waard, waarom zal ik dan in dat huis investeren", aldus de woordvoerder.

STER reclame