D66 wil wet politiedrones

Aangepast

De D66-fractie in de Tweede Kamer wil dat er aparte wetgeving komt voor het gebruik van onbemande vliegtuigjes, drones. Die kunnen vanuit de lucht activiteiten op de grond op beeld vastleggen en dat gebeurt ook al in Nederland.

Volgens D66-Kamerlid Gerard Schouw is hiervoor nu wettelijk niets geregeld. Dat moet wel, omdat de privacy van de burger in geding is, zegt hij.

Aanleiding voor het initiatief is een brief van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie aan de Tweede Kamer. Opstelten schrijft dat hij een speciale politie-eenheid wil oprichten die drones bijvoorbeeld inzet voor het opsporen van hennepkwekerijen. De politie leent die drones nu nog van Defensie.

Amerika

Volgens Opstelten hoeft voor de inzet van drones bij opsporing de wet niet te worden aangepast. Schouw betwijfelt dit, al was het maar omdat het woord "drone" in de Nederlandse wetgeving niet voorkomt.

Schouw zei in het Radio 1 Journaal dat "in een land als Amerika dat verschillende staten en steden een droneverbod hebben omdat zij vinden dat het de privacy te veel aantast".

Schouw maakt zich daar ook zorgen over: "Onschuldige burgers worden 24 uur per dag gefilmd. Hoe zit het met de opslag en het bewaren van al die gegevens? Daar hebben we voor de camera's op straat afspraken over gemaakt. Daar is wetgeving voor, maar politietoezicht vanuit de lucht is een juridisch onontgonnen domein en dat moet wel goed worden geregeld."

Vrijstaat

Ook constateert Schouw dat niet alleen de politie drones inzet. Honderden particuliere bedrijven doen dat ook. "Ik vind ook dat dat soort dingen aan wetten gebonden moeten zijn. Het kan niet zo zijn dat Nederland een soort vrijstaat wordt voor iedereen om maar drones in de lucht te brengen."

Schouw wil binnenkort een hoorzitting organiseren met ook privacy-deskundigen, wetgevingsjuristen en particuliere bedrijfjes. "Hier is toch iets gaande waarvan ik het belangrijk vind om dat wettelijk goed te regelen want anders ontstaat er enorme chaos."

STER Reclame