NOS NieuwsAangepast

100.000 downloads 3D-vuurwapen

In twee dagen is de blauwdruk voor het eerste 3D-wapen 100.000 keer gedownload. Dat meldt het zakenblad Forbes. Het vuurwapen is volledig gemaakt met technologie van een 3D-printer. De blauwdrukken werden het meest van internet gehaald in Spanje en in de Verenigde Staten.

Met de 'Liberator' werd afgelopen zaterdag succesvol gevuurd in de Amerikaanse staat Texas. De controversiële groep Defense Distributed heeft het wapen ontwikkeld. Die had niet verwacht dat het zo'n vaart zou lopen met de downloads, zegt een van de leden.

Het vuurwapen is gemaakt met een printer die voor 8000 dollar op eBay was gekocht. Een 3D-printer bouwt een ontwerp laagje voor laagje op. Het wapen is bijna helemaal van plastic. Alleen de slagpin is van metaal.

Vrijheid

De blauwdrukken worden gedownload via een server van internetondernemer Kim Dotcom. Op zijn downloadsite staan de bestanden die nodig zijn voor de Liberator. De website versleutelt gebruikersgegevens en staat erom bekend zich te verzetten tegen toezicht vanuit de overheid.

Het zelf printen van vuurwapens draait om vrijheid, zegt Cody Wilson (25) van Defense Distributed. De groep streefde er niet naar om een wapen te maken dat door een metaaldetector komt, zegt Wilson.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl