Door correspondent Wouter Meijer

De winning van schaliegas gaat Polen veel minder opleveren dan was verwacht. Een grote Canadese investeerder trekt zich terug, nu blijkt dat er minder schaliegas in de Poolse bodem zit en dat de winning moeilijker is dan in andere landen.

Talisman Energy is al het tweede grote bedrijf dat zich terugtrekt. Ook het Amerikaanse Marathon Oil wil volgend jaar stoppen in Polen, omdat er te weinig gas te vinden is. Eerder besloot Exxon Mobile al om te stoppen met boren omdat de eerste resultaten te weinig opleverden.

Nieuwe schwung

Het is een flinke tegenvaller voor Polen, dat veel hoop heeft gevestigd op schaliegas. Het zou de Poolse economie weer nieuwe schwung geven, nu de groei steeds verder wegzakt. En minstens zo belangrijk: het zou Polen minder afhankelijk maken van olie en gas uit Rusland.

Polen wint nu een groot deel van zijn energie uit steenkool, er zit ook nog genoeg in de eigen bodem, maar Europese milieuregels dwingen het land om naar andere energiebronnen te zoeken. Naast olie en gas kan dat ook kernenergie zijn. Er zijn gevorderde plannen voor een eerste kerncentrale aan de Oostzee.

Teleurstellingen

Schaliegas zou een belangrijke nieuwe energiebron worden, en er zou enorm veel in de bodem zitten. Intussen wordt duidelijk dat dat tegenvalt: de tientallen proefboringen leveren vooral teleurstellingen op.

Bij de 43 boorplaatsen is maar op 12 plekken gas gevonden.

Minder moeite

Schaliegas zit opgesloten in poreus gesteente, vaak duizenden meters diep. Het kan eruit worden gehaald door grote hoeveelheden vloeistof in de bodem te pompen. De vraag is hoe gevaarlijk dat is voor het milieu.

In Nederland en Duitsland woedt een heftig debat over die risico's, maar Polen lijkt daar veel minder moeite mee te hebben. De milieubeweging speelt in Polen nog steeds nauwelijks een rol.

STER reclame