NOS NieuwsAangepast

Verdachte cyberaanval uitgeleverd

Spanje heeft een Nederlander uitgeleverd die wordt verdacht van grote cyberaanvallen op de Amerikaanse non-profitorganisatie Spamhaus. Die organisatie beheert anti-spamdatabases.

De 35-jarige Sven K. werd eind vorige maand in zijn flat in Barcelona aangehouden. Er werd beslag gelegd op talloze computers en mobiele telefoons.

Tegen de Nederlander liep een internationaal arrestatiebevel omdat hij achter de grootste cyberaanval in de geschiedenis zou zitten. Hij wordt verdacht van verschillende DDoS-aanvallen waardoor Spamhaus onbereikbaar werd.

Uitlevering

K. is maandagavond door Spanje uitgeleverd en en bij aankomst aangehouden, is vandaag bekendgemaakt. De rechter-commissaris heeft zijn hechtenis met twee weken verlengd.

Aanhangers van de Nederlander eisten na zijn arrestatie tevergeefs dat hij zou worden vrijgelaten. Ze dreigden op een hackerssite met "de grootste aanval op internet die jullie mensen ooit hebben meegemaakt''.

Zwakke beveiliging

"Jullie hebben geen enkele kans. We hebben gezien en getest hoe zwak de beveiliging in Nederland nu is. Banken, vliegvelden, zelfs jullie geliefde DigiD lag binnen een paar minuten plat.''

Het is onduidelijk of de DDoS-aanval van gisteravond en vanochtend op websites van de overheid met het dreigement te maken heeft. Bronnen bij justitie zeggen dat daar wel rekening mee wordt gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl