De Nederlandse industrie heeft in maart weer fors moeten inleveren. Door de dalende vraag werd er in maart 5,3 procent minder geproduceerd dan in het jaar ervoor. Het is laagste niveau in drie jaar tijd, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De krimp wordt vooral veroorzaakt door een omslag in de aardolie- en de chemische industrie, zoals de raffinaderijen in de Botlek bij Rotterdam. Die maken samen bijna een vijfde uit van de Nederlandse industrie.

Een woordvoerder van het CBS noemt de krimp opvallend. "In 2012 ging het nog goed in de aardolie- en de chemische industrie." De achterliggende oorzaak van de krimp is dat er minder vraag is door de krimpende economie.

Exportcijfer

In de hout- en bouwmaterialenindustrie was de krimp het grootst. Daar daalde de productie met ruim 14 procent. Ook in de industrie van transportmiddelen en kunststof liep de productie terug. De voedings- en genotsmiddelenindustrie produceerde daarentegen meer dan een jaar eerder.

De terugval is een slecht voorteken voor de exportcijfers van Nederland. Als ook de export daalt, dan heeft dat weer negatieve gevolgen voor de Nederlandse economie. De cijfers lijken het beeld te bevestigen dat in het eerste kwartaal de economie voor het derde kwartaal op rij is gekrompen.

STER reclame