NOS NieuwsAangepast

Hongerstakers R'dam niet in isoleer

Asielzoekers in detentie in Rotterdam die weigeren weer te gaan eten, worden niet meer in de isoleercel gezet. Dat hebben de Nederlandse Vereniging van Asieladvocaten en Juristen (NVAJ) en de directie van het detentiecentrum afgesproken.

Ook komt er onafhankelijk medisch toezicht op de gezondheid van de hongerstakers, naast de interne medische dienstverleners.

Omstandigheden

In het detentiecentrum in Rotterdam gingen volgens het ministerie van Justitie maandag zestig asielzoekers in hongerstaking. Volgens het Meldpunt Vreemdelingendetentie zijn dat er inmiddels meer dan honderd. Sinds vorige zijn ook asielzoekers in het detentiecentrum op Schiphol in hongerstaking. Ze protesteren tegen hun opsluiting en de omstandigheden waaronder dat gebeurt.

Volgens advocaat Frans Willem Verbaas van de NVAJ maken de hongerstakers het relatief goed, vooral in vergelijking met vergelijkbare oproer in 2009. "Toen gebeurde er van alles dat niet mocht gebeuren. Mensen kregen geen advocaat te spreken, isoleercellen werden ingezet om de staking te breken en er waren vraagtekens bij het toezicht op hun gezondheid. Daarom wilden we er nu meteen bij zijn en het lijkt erop dat het goed gaat."

Onderzoek

Op dit moment doen zowel de Inspectie voor de Gezondheidszorg als de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer onderzoek naar de medische zorg aan asielzoekers. Aanleiding daarvoor was de dood van Aleksandr Dolmatov, een Russische asielzoeker die onterecht vastzat en zelfmoord pleegde.

Vanmorgen zei Brenninkmeijer in het Radio 1 Journaal dat hij zich zorgen maakte over de hongerstakingen, met name over het gebruik van isoleercellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl