Manchester United-coach Sir Alex Ferguson neemt na dit seizoen afscheid van zijn trainersloopbaan.

De 71-jarige Schot is sinds 1986 in dienst van de Engelse topclub. Hij nam toen het roer over van Ron Atkinson.

Ferguson nam zijn beslissing om te stoppen naar eigen zeggen op "het juiste moment". "Ik heb er lang over moeten nadenken", zei hij in een verklaring op de website van Manchester United. "Voor mij was het belangrijk om de organisatie in de best denkbare vorm achter te laten, en ik geloof dat dat is gelukt."

Uitpuilende prijzenkast

In de voorbije 27 jaar veroverde 'Fergie' met Manchester United in totaal 38 titels. Hij won onder meer dertien landstitels, vijf keer de FA Cup, twee maal de Champions League en twee wereldbekers.

In 1999 greep hij met United de 'treble', mede dankzij een gedenkwaardige Champions League-finale waarin Bayern München in de slotseconden met 2-1 werd verslagen.

Aberdeen

Het succes van Ferguson begon in eigen land bij Aberdeen, waar hij van 1978 tot 1986 werkte. Met de Schotten won Ferguson onder meer drie landstitels, vier bekertitels en één Europa Cup II (in 1983 werd in de finale Real Madrid geklopt).

Bij Manchester United werkte Ferguson, die twee weken geleden met zijn ploeg de Engelse landstitel veroverde, onder anderen samen met de Nederlanders Jaap Stam, Ruud van Nistelrooij, Edwin van der Sar, Raimond van der Gouw, Jordi Cruijff en sinds vorige zomer Robin van Persie en Alexander Büttner.

Achtergrondfunctie

De oud-coach van onder meer St. Mirren, Aberdeen en het Schotse elftal blijft bij de 'Red Devils' op de achtergrond actief als directielid en adviseur.

Landskampioen United speelt zondag 19 mei zijn laatste competitieduel en dat is dan exact de 1.500ste wedstrijd onder de regie van trainer Ferguson.

Volgens Britse media is Everton-coach David Moyes de opvolger bij de club van Van Persie en Büttner.

STER reclame