Ray Harryhausen, pionier op het gebied van visuele effecten, is overleden. De Amerikaanse filmmaker was in de jaren 40 en 50 verantwoordelijk voor de vormgeving van de speciale-effectenfilms als Mighty Joe Young en One Million Years BC.

In die tijd werd gewerkt met de zogeheten stop-motion model animatie, waarbij de beweging van een model beeldje voor beeldje werd opgenomen en vervolgens versneld werd afgespeeld zodat er een vloeiende beweging ontstond.

Harryhausen vervolmaakte deze vorm van effecten en werkte in latere jaren mee aan het ontwerp van de monsters in onder meer Jason and the Argonauts en de Sinbad-reeks.

Ere-Oscar

De invloed die het werk van Harryhausen had op de hedendaagse film is terug te zien in het werk van grote regisseurs als Steven Spielberg (ET), James Cameron (Avatar), Peter Jackson (Lord of the Rings) en George Lucas (Star Wars).

Ray Harryhausen werkte 40 jaar in de filmindustrie. In 1992 ontving hij een ere-Oscar voor zijn hele oeuvre. Harryhausen overleed vandaag op 92-jarige leeftijd in Londen.

STER reclame