NOS NieuwsAangepast

IMF: banken moeten meer uitlenen

Banken moeten de kredietkraan verder openzetten voor ondernemingen en consumenten. Banken gebruiken hun winst nu te veel om de kapitaalbuffers te versterken en dat gaat ten koste van de economie.

Dat zei Christine Lagarde, de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vandaag op een bijeenkomst met economie-studenten aan de Universiteit van Amsterdam.

Stroppenpot

Lagarde wil dat centrale bankiers kijken waarom de kredietverlening stokt. Ook moeten ze de Europese banken helpen en stimuleren om het probleem op te lossen. De recente renteverlaging door de ECB komt volgens Lagarde niet terecht in de reële economie en al helemaal niet niet bij het bedrijfsleven in Zuid-Europa. ECB-president Mario Draghi noemde dat vorige week ook al een grote frustratie.

Het weerwoord van de banken is dat meer kredietverlening lastig is. Door strengere en hogere kapitaaleisen en opgelegde belastingen moeten banken een flink deel van hun winst gebruiken om de kapitaalbuffers te versterken. Bovendien is door de recessie de kredietverlening een stuk risicovoller. Banken moeten al kwartalenlang de stroppenpotten ophogen vanwege wanbetalingen en faillissementen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl