NOS NieuwsAangepast

Ook asielzoekers Rotterdam in hongerstaking

Ook asielzoekers die vastzitten in Rotterdam zijn in hongerstaking gegaan. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie gaat het om zestig asielzoekers die sinds gisteren weigeren te eten en te drinken.

Het zijn vooral vreemdelingen die aan de grens zijn geweigerd en uitgeprocedeerde illegalen. Hun advocaat zegt dat de situatie in het detentiecentrum onmenselijk is; de asielzoekers zouden nauwelijks hun cel uitmogen.

Schiphol

In het detentiecentrum op Schiphol is sinds vorige week ook een hongerstaking gaande onder asielzoekers. Ook zij protesteren zo tegen de manier waarop ze worden vastgezet, alleen omdat ze asiel hebben aangevraagd. 17 van de 19 gingen op dag 6 weer eten, maar 's avonds bleken er 10 hongerstakers bij te zijn gekomen.

Hongerstakingen komen overigens vaker voor in detentiecentra, zegt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Als dat gebeurt, treedt een protocol in werking: medewerkers praten dan met de stakers en verlenen medische zorg als het nodig is. Dat protocol is dus nu ook in werking.

Beschikbaar voor vertrek

Er zijn in Nederland vier detentiecentra: in Rotterdam, Amsterdam, Alphen a/d Rijn en Zeist. Hoe lang zitten asielzoekers in die detentiecentra? In de Terugkeerrichtlijn staat dat het maximumverblijf in een centrum 6 maanden is. In bijzondere gevallen kan dat worden verlengd tot 18 maanden. Vreemdelingen zitten gemiddeld 70 dagen in bewaring. Ze worden ingesloten om ' hen beschibaar te houden voor vertrek' .

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl