De Orde van Medisch Specialisten wil dat patiënten voortaan zelf meebetalen aan een second opinion. Dat zegt voorzitter Frank de Grave van de orde vanavond in het NCRV-programma Altijd Wat.

Dat programma hield samen met het blad Arts en Auto een onderzoek onder artsen en andere zorgverleners. Twee op de drie deelnemers aan het onderzoek willen dat mensen gaan betalen voor een second opinion, een nieuw onderzoek door een andere arts.

De Grave zal minister Schippers voorstellen om dat als bezuinigingsmaatregel in te voeren. Hij stelt dat er maar zelden nieuwe diagnoses gesteld worden. Tegelijk worden er voor een second opinion wel veel kosten gemaakt die eerder ook al vergoed zijn uit de basisverzekering.

Bezuinigingen

De Grave vindt het vragen van een eigen bijdrage voor een second opinion een maatregel die goed te verdedigen is, omdat het basispakket in Nederland uitgebreid is en er relatief weinig eigen betalingen gelden voor burgers.

Minister Schippers heeft de medische wereld enkele maanden geleden gevraagd om actief mee te denken over mogelijke bezuinigingen.

STER reclame