NOS NieuwsAangepast

Oud-premier Andreotti overleden

De Italiaanse oud-premier Giulio Andreotti is op 94-jarige leeftijd overleden. Dat is bekendgemaakt op de Italiaanse televisie.

De christen-democraat Andreotti zat in 33 regeringen van het naoorlogse Italië. Hij was vanaf 1972 zeven maal premier en tientallen keren minister, voor het laatst in 1992.

Maffia

Andreotti was een van de machtigste Italiaanse politici van zijn tijd. Hij hielp mee bij het ontwerpen van de nieuwe grondwet na de Tweede Wereldoorlog, zat 60 jaar in het parlement en werd in 1991 benoemd tot senator voor het leven.

Aan het einde van zijn politieke carrière begon een onderzoek naar beschuldigingen dat hij innige banden had met de Siciliaanse maffia. Uiteindelijk werd hij ontslagen van rechtsvervolging, omdat de feiten waren verjaard.

Een van de televisiezenders in Italië meldde vanmiddag dat Andreotti stond "voor al het goede en kwade dat dit land ooit voortbracht". Zelf zei de politicus eens: "De macht verslijt vooral voor diegenen die het niet hebben."

Premier Letta zei in een reactie op het overlijden dat Andreotti de hoofdrolspeler was van de democratie die na het trauma van de dictatuur en de oorlog werd geboren.

Implosie

Met Andreotti ging ook de Italiaanse christen-democratie, die bijna een halve eeuw de Italiaanse politiek had gedomineerd, ten onder. Na een reeks corruptieschandalen werd de christen-democratische partij in 1994 opgeheven.

De implosie van de traditionele politiek maakte onder meer de weg vrij voor Silvio Berlusconi, die met zijn Forza Italia het vacuüm vulde dat de christen-democratie achterliet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl