Automobilisten in Noord-Nederland kunnen voortaan de sirene van ambulances via de radio horen. Omrop Fryslân, RTV Noord en RTV Drenthe voeren het 'Flister'-systeem met ingang van vanmiddag in.

Flister moet het probleem oplossen dat veel automobilisten ambulancesirenes nauwelijks horen. Flister zorgt ervoor dat radiosignalen worden onderbroken in een straal van zo'n 300 meter rond de ambulance. De radio-uitzending wordt dan kort vervangen door het geluid van een sirene.

Klachten

Veel zenders wagen zich niet aan Flister. Ze zijn bang om luisteraars kwijt te raken en vrezen de toorn van adverteerders. De drie noordelijke zenders zijn nu als eerste overstag. "Het is goed om als publieke omroep mee te werken aan zaken die de verkeersveiligheid helpen", zegt hoofdredacteur Binnendijk van RTV Drenthe.

Op verzoek van de omroepen is het systeem de afgelopen tijd verfijnd. Er moet worden voorkomen dat mensen die in de buurt van een ziekenhuis wonen bij elke uitrukkende ambulance een sirene op de radio hebben, zegt Binnendijk.

De proef duurt in eerste instantie een jaar. Aan de hand van onder meer het aantal binnengekomen klachten bekijken de omroepen dan of ze ermee doorgaan.

STER reclame