Israël heeft voor de tweede keer in korte tijd een luchtaanval uitgevoerd op doelen in Syrië. Dit keer werd een militair centrum in Damascus met raketten bestookt, waar volgens westerse bronnen chemische wapens worden ontwikkeld.

Beelden laten zien dat het om een zware aanval ging. Ooggetuigen zeggen dat het wel een aardbeving leek. De Israëlische regering hult zich in stilzwijgen, maar Israëlische media hebben bevestigd dat er raketten op doelen in Damascus zijn afgevuurd.

Aartsvijand van Israël

De regering in Jeruzalem heeft al een paar keer laten weten in te grijpen zodra er in Syrië wapens richting Libanon worden getransporteerd. Volgens Israël zijn die wapens voor de terreurbeweging Hezbollah, één van de aartsvijanden van Israël.

Gisteren werd bekend dat Israëlische gevechtsvliegtuigen afgelopen week in Syrië een wapentransport hebben aangevallen. De wapens zouden bedoeld zijn geweest voor Hezbollah.

Volgens de Syrische staatstelevisie zijn de aanvallen door Israël uitgevoerd om de opstandelingen tegen president Assad te steunen. Iran, een trouwe bondgenoot van de Syrische president Assad, heeft de aanval veroordeeld.

Handen vol

NOS-correspondent Sander van Hoorn denkt niet dat de aanval tot een verdere escalatie van de strijd in Syrië zal leiden. De regering van Assad heeft de handen vol aan de opstandelingen en kan een nieuwe oorlog tegen Israël er nu niet bij hebben, zei hij. "Ook heeft Israël tot nu toe geen partij gekozen in het Syrische conflict."

STER reclame