Bij het treinongeluk in de Belgische plaats Wetteren is een dode gevallen. Volgens de laatste berichten zijn er 33 gewonden. De gouverneur van Oost-Vlaanderen sprak eerder van 2 doden en 14 gewonden, maar dit blijkt onjuist.

De slachtoffers zijn omwonenden. Mogelijk hebben ze giftige dampen ingeademd. Van een aantal gewonden is de toestand kritiek.

Chemische stoffen

Vannacht raakten meerdere goederenwagons van het spoor, die vervolgens ontploften. In de wagons werden chemische stoffen vervoerd. Het ongeluk gebeurde vannacht rond 2 uur. Volgens de laatste berichten ontspoorden zes van de dertien wagons. Een grote brand ontstond na de explosies en ging gepaard met veel rook.

De brandweer kon voorkomen dat een huis in de buurt in vlammen opging. Vijf omwonenden raakten onwel, zij zijn naar het ziekenhuis gebracht. Er komt nog steeds giftige rook uit de twee wagons van de ontspoorde goederentrein. De brandweer laat die wagons gecontroleerd uitbranden omdat blussen niet goed werkt, en nog schadelijker voor het milieu kan zijn. Toch is er ook troep in het riool terecht gekomen. Dat meldt de VRT.

Ramen en deuren sluiten

De politie heeft aan omwonenden het bevel gegeven binnen te blijven en ramen en deuren dicht te houden. In de wagons zat de zeer ontvlambare, giftige stof acrylonitril. Dat is een giftige stof die onder meer wordt gebruikt voor de productie van kunststoffen en lijm. Bewoners van het Belgische dorp Wetteren kunnen met een beetje geluk vandaag weer terug naar huis. Zij konden vannacht niet thuis slapen vanwege de giftige stoffen die vrij zijn gekomen.

De trein was op weg van de Rotterdamse haven naar Zeehaven in Gent. Volgens Belgische media is de trein van het spoor gelopen bij een wissel. Zo'n 300 mensen zijn uit de omgeving geëvacueerd. De Belgische trein werd bestuurd door een Nederlandse machinist. Het treinverkeer op de spoorlijn Denderleeuw-Gent is voor langere tijd onmogelijk, zegt de gemeente.

De explosie zorgde voor een fikse brand:

<p><br></p> <iframe width="610" height="343" frameborder="0" src="http://www.youtube.com/embed/qI4eHIHMUrU">

Door: Eva

STER reclame