NOS VoetbalAangepast

Cambuur verrast met promotie

SC Cambuur heeft in de laatste speelronde van de Jupiler League verrassend de titel veroverd. De club uit Leeuwarden zag dat een zege bij Excelsior (0-2) voldoende was voor promotie naar de eredivisie.

Voor FC Volendam zijn de druiven zeer zuur. De Noord-Hollanders begonnen het duel met Go Ahead Eagles als koploper en hadden genoeg aan een gelijkspel. De kampioensstress sloeg echter toe in Deventer en Go Ahead won met 3-1.

Op de Adelaarshorst velden Marnix Kolder (twee goals) en Jarchinio Antonia namens de thuisclub het vonnis over Volendam. Brandley Kuwas had de bezoekers na dertien minuten nog op 0-1 gezet.

In Rotterdam waren Erik Bakker en Adnane Tighadouini de gevierde Cambuur-spelers door in de 30ste en 86ste minuut voor de kampioenstreffers te zorgen.

Tweede titel, derde promotie

Cambuur verovert voor de tweede keer in zijn bestaan de titel in de eerste divisie (eerste keer in 1992). Het is de derde keer dat de Friezen naar het hoogste niveau in het betaalde voetbal promoveren.

De ploeg van trainer Henk de Jong was in het seizoen 1999-2000 voor het laatst actief in de eredivisie.

Na de degradatie in 2000 speelden deGeelblauwen in zes van de volgende twaalf seizoenen de play-offs. In 2009 verloor Cambuur pas in de slotronde van Roda JC.

Seizoen 2012-2013

Dit seizoen leidden de tegenvallende prestaties tot het ontslag van trainer Alfons Arts op 23 maart. Daarna verloor Cambuur alleen het daaropvolgende duel met Almere City FC, waarna de resterende zeven wedstrijden gewonnen werden.

Pas op de laatste dag pakte Cambuur de koppositie, die vrijwel het hele seizoen was bezet door MVV Maastricht of Sparta Rotterdam.

Sparta haakte in de beslissende fase af, waarbij MVV de pech had dat het als enige van de kopgroep twee keer SC Veendam had geklopt. Na het bankroet van die club raakte het zes punten kwijt.

Cambuur nooit koploper

De titel van Cambuur heeft nog een bijzonder tintje. De ploeg was dit seizoen tot de laatste speelronde geen enkel moment lijstaanvoerder van de Jupiler League.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl