Minister Schippers gaat bekijken of de procedure voor buitenlandse artsen om in Nederland te kunnen werken te ingewikkeld is.

Artsen van buiten de EU lopen in Nederland tegen allerlei regels aan. Slechts 15 procent van de buitenlandse artsen die naar Nederland komen, gaat hier uiteindelijk aan de slag.

Dat lage percentage is volgens onderzoekers het gevolg van de ingewikkelde en dure procedures. De artsen moeten die doorlopen voordat ze in Nederland aanvullend onderwijs mogen volgen. Dat onderwijs is nodig om ook echt als arts aan de slag te kunnen.

Verspilling

De voorbereidingsprocedure moet door de artsen op eigen kracht worden gevolgd. Ze worden daarin niet begeleid en veel artsen redden het daardoor uiteindelijk niet.

De onderzoekers zeggen dat de lange, ingewikkelde procedures "verspilling van menselijk kapitaal" veroorzaken. Te veel goede artsen haken voortijdig af, zeggen ze.

Schippers vindt dat capabele, buitenlandse artsen niet tegen onnodige barrières moeten aanlopen als ze in Nederland willen werken. Ze gaat nu kijken of ze de procedures kan veranderen.

STER reclame