NOS NieuwsAangepast

Laagste rente ooit voor eurozone

De Europese Centrale Bank heeft de rente verder verlaagd. De rente gaat van 0,75 procent naar 0,5 procent. Het is de laagste rente sinds 1999, toen de ECB verantwoordelijk werd voor het vaststellen van de rente in de eurozone. De laatste verlaging was in juli vorig jaar.

Analisten en economen rekenden al op een renteverlaging. De inflatie loopt terug en staat op 1,2 procent. De ECB heeft als kerntaak te zorgen dat de inflatie onder de 2 procent blijft.

Spaargeld

Daarnaast baart de kwakkelende Europese economie de nodige zorgen. Een renteverlaging kan zorgen voor een impuls. Het verlagen van de rente is goed voor het sentiment bij markten, burgers en bedrijven.

Hoewel de rente al extreem laag staat zorgt een verlaging voor goedkoper geld en lagere tarieven voor kredieten, leningen en hypotheken. Tegelijkertijd zorgt een lagere rente doorgaans ook voor minder rente op spaargeld.

Doorstroming

De renteverlaging betreft de zogeheten herfinancieringsrente, dat is de basisrente die banken betalen voor leningen van de ECB. De centrale bank verlaagde ook het tarief voor zeer korte leningen. Dat komt op 1 procent te staan. De rente die banken krijgen als ze geld stallen bij de ECB blijft op 0 procent staan.

De lage rente moet de doorstroming van geld van banken en financiële instellingen naar de echte economie, bedrijven en consumenten bevorderen. Door problemen bij de banken en de economische malaise zit de kredietmarkt op slot.

Stapsgewijs

Banken kampen met slechte leningen en betalingsproblemen van klanten en zien niet veel in leningen aan kleine en middelgrote bedrijven. Bovendien hebben banken moeite om aan geld te komen om de buffers te vergroten.

Het is de vierde renteverlaging sinds Mario Draghi president is van de ECB. Hij was nog maar een week de hoogste baas van de centrale bank toen hij in november 2011 de rente al verlaagde. Sinds de financiële crisis uitbrak in 2008 is de rente stapsgewijs verlaagd van 4,25 procent naar het 0,5 procent nu. In januari 2000 stond de rente op het hoogste punt: 4,75 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl