Een Brit die ruim 58 miljoen euro verdiende met de bouw en verkoop van een nep-bomdetector moet 10 jaar de gevangenis in.

James McCormick (57) verkocht zijn apparaat over de hele wereld. Alleen al in Irak wist hij er 1500 te verkopen. De prijzen varieerden van 28.000 tot 40.000 euro per stuk. De politie schat de productiekosten op 45 euro per stuk.

McCormick vertelde zijn klanten dat zijn bomdetector explosieven op afstand kon herkennen, ook in de lucht of in het water. Het geheim van zijn vinding zat hem in speciale elektronische kaarten die bommen konden opsporen.

Vals gevoel

Uit onderzoek van BBC Newsnight bleek dat het kaarten zijn die winkels gebruiken om diefstal tegen te gaan. Volgens de BBC zijn bij aanslagen honderden doden gevallen. Dat was bij het gebruik van deugdelijke apparatuur te voorkomen geweest.

De Londense rechtbank sloot zich hierbij aan. Het bedrog "verschafte een vals gevoel van veiligheid", waardoor er onnodig veel doden en gewonden zijn gevallen, zei de rechter. De winst die McCormick maakte, werd door de rechter schandelijk genoemd.

McCormick werd vorige week al schuldig bevonden, alleen de straf moest nog worden vastgesteld.

STER reclame