NOS NieuwsAangepast

"Jaar zonder internet was grote vergissing"

Met de woorden "ik had het mis", luidt Paul Miller zijn herintreden op het wereldwijde web in. Een jaar lang sloot hij zich volledig af van de digitale wereld omdat hij gek werd van de constante stroom aan emails, tweets en sms'jes. "Internet maakte me onproductief, dacht ik. Ik dacht dat het mijn ziel beschadigde."

"Ik had het mis."

Zou jij een jaar lang zonder internet kunnen? "Ik heb zoveel stukken gelezen waarin staat dat internet ons dom of eenzaam maakt, of dom en eenzaam, dat ik erin begon te geloven." Voor schrijver en webdesigner Paul Miller werkte de constante internettoegang uitermate benauwend. Hij wilde een jaar lang internetloos door het leven gaan om te ontdekken wat die uitvinding nou eigenlijk had betekend in zijn leven, en in hoeverre het hem negatief zou hebben gevormd. De Amerikaanse tech- website The Verge besloot hem te betalen voor zijn experiment. In ruil daarvoor schreef hij zijn bevindingen op.

Fenomenaal

De start van zijn experiment was fenomenaal, zo schrijft Miller op de website. Hij viel bijna 7 kilo af zonder daar echt iets voor te doen, ging naar het park, ontmoette vrienden en onbekenden in 'real life' en dook in Griekse literatuur.

"In de eerste paar maanden leek het erop dat mijn hypothese juist was. Internet weerhield mij van het zijn van de werkelijke 'ik', de betere Paul. Ik had de stekker eruit getrokken en vond het licht."

Maar al snel viel hij terug in zijn oude patroon en maakte zijn actieve en sociale houding plaats voor luiheid en een ongeïnteresseerde houding. Gaandeweg ontdekte hij dat zijn online leven hem niet weerhield om productief en creatief te zijn, maar dat die tekortkomingen geheel aan hemzelf lagen.

Sociaal isolement

"Tegen het einde van 2012 leerde ik een nieuwe manier om verkeerde keuzes te maken, los van het internet. Ik liet mijn positieve offline gewoonten in de steek en ontdekte nieuwe offline ondeugden. In plaats van mijn verveling en gebrek aan motivatie te bestrijden met het leren van nieuwe dingen en creatief bezig zijn, veranderde ik in een passief persoon en raakte ik in een sociaal isolement."

Benieuwd naar zijn hele verhaal? Lees het hier.

Door: Jelle

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl