Vorden schrapt de geplande herdenking van Duitsers op 4 mei. Aanvankelijk wilde de organisatie het mogelijk maken om na de reguliere herdenking via de graven van Duitse militairen de begraafplaats te verlaten.

De gemeente Bronckhorst, waar Vorden onder valt, is bang dat een aangekondigde demonstratie van anti-fascisten uit de hand loopt.

De linkse groep AFVN noemt het "een wijs besluit" dat de herdenking van Duitsers niet doorgaat. De groep noemt burgemeester Aalderink een "bange burgemeester", die gezwicht zou zijn voor kritiek van onder meer het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Kritiek

De AFVN zegt in een reactie dat de demonstratie wel doorgaat, maar dat er minder mensen komen. Ze willen in Vorden een kleine groep Duitse vrienden ontmoeten. Ze zullen dat zo onopvallend en respectvol doen, zegt een woordvoerder. De demonstranten willen mensen die alsnog langs de Duitsers lopen erop wijzen dat het om Wehrmachtsoldaten gaat.

De kritiek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei speelde geen rol bij het besluit, zei burgemeester Aalderink vanochtend op een persconferentie.

Vorden zag het als een daad van verzoening om langs de Duitse graven te lopen, maar volgens het comité haalt de gemeente dingen door elkaar.

Rechtszaak

Vorig jaar wilde burgemeester Aalderink ook langs de Duitse graven lopen. Dat werd vlak voor de herdenking verboden door de rechter. Het gerechtshof draaide dat later terug. Volgens de gemeente wordt op meer plaatsen in Nederland stilgestaan bij omgekomen Duitsers.

Bronckhorst en het lokale herdenkingscomité gaan overleggen met de Joodse belangenorganisatie CIDI en een slachtoffer- en nabestaandenorganisatie om afspraken te maken voor volgend jaar.

STER reclame